Urząd Gminy Łukowica
  • kwiaty
  • OWOC
  • Tęcza
  • wielkanoc2
Poniedziałek, 8 września 2014

O SUSZENIU

 O co chodzi w tym suszeniu.....??

 

Suszenie jest tradycyjną metodą utrwalania owoców, znaną i praktykowaną od czasów starożytnych. Polega ona na obniżaniu zawartości wody, co hamuje procesy enzymatyczne w owocach i procesy życiowe drobnoustrojów. Maksymalna zawartość wody w suszonych owocach np. śliwkach, może wynosić aż 12-20%. Jest to związane z wysoką zawartością cukrów (sacharoza i glukoza) i kwasów organicznych (jabłkowy i cytrynowy), które wpływają na trwałość owoców. Z tego też względu suszone owoce należą do produktów wysokoenergetycznych. Dają ok. 6 razy więcej energii niż owoce świeże. Zawierają duże ilości błonnika, pektyn, soli mineralnych, garbników oraz enzymy, substancje aromatyczne i witaminy. Ze składników mineralnych należy wymienić fosfor, potas, wapń, magnez, sód, żelazo i siarkę. Niestety proces suszenia obniża wartość witaminową /w przypadku witaminy C nawet do 90%/, choć występuje ścisła korelacja między utratą witamin a wysokością zastosowanej w procesie suszenia  temperatury. W tradycyjnych suszarniach zakres temperatur nie był wysoki. Sięgał kilkudziesięciu stopni Celsjusza ponieważ były one opalane drewnem a ich nieskomplikowana budowa i rodzaj użytych do budowy materiałów, uniemożliwiały osiągnięcie większych wartości temperatury. Suszenie bowiem odbywało się za pomocą gorącego dymu wydobywającego się z położonego poniżej paleniska. Proces taki powodował ze oprócz nieenzymatycznego brązowienia owoców, występującego naturalnie w procesie suszenia, również sam dym nadawał owocom niepowtarzalny kolor, aromat i smak. Mimo że technologia i urządzenia do suszenia były bardzo proste przetrwały one jednak do dzisiaj w prawie niezmienionej formie i tzw. „suśnie” stały się nieoderwalnym elementami krajobrazu w Gminie Łukowica. Metoda produkcji suszonych śliwek na przestrzeni lat w Gminie Łukowica nie uległa znaczącym zmianom które miałyby wpływ na jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości suszonych śliwek wynikających ze stosowania tradycyjnej metody produkcji czyli suszenia w opalanych drewnem przydomowych „suśniach”.